Wat kost een airco aan stroom?

Lees verder

Wilt u het stroomverbruik van uw airco minimaliseren, dan kunt u het beste kiezen voor een vaste airco. Een vaste airco verbruikt namelijk een stuk minder energie dan bijvoorbeeld een mobiele airco.

Wat kost een vaste airco per dag aan stroom?

De stroomkosten die u dagelijks aan een airco heeft hangen af van:

  • Het verbruikte vermogen;
  • en het aantal uren dat u de airco gebruikt.

Gemiddeld kunt u uitgaan van een verbruikt vermogen van 1 kWh per uur (het daadwerkelijke vermogen van een airco ligt vaak hoger, maar meestal draait de airco niet op 100%).

Stel dat u uw airco 8 uur per dag gebruikt, dan is het verbruikte vermogen 8 kWh per dag.

De kosten in euro’s zijn afhankelijk van het tarief van uw energieaanbieder. In 2021 is dit tarief gemiddeld €0,24 per kWh. Per dag komt dit neer op €1,92 aan koelkosten.

Hoeveel kWh gebruikt een airco per jaar?

Aan de hand van de kosten van een airco per uur en per dag, is een voorzichtige inschatting te maken van het verbruik aan kWh per jaar. Hierbij gaan we ervan uit dat de airco 40 dagen per jaar in gebruik is (de zomerperiode). Een overzicht:

Tijdsbestek Verbruik in kWh Kosten in euro’s
Kosten airco per uur 1 kWh per uur €0,24
Kosten airco per dag 8 kWh per dag €1,92
Kosten airco per jaar 320 kWh per jaar €76,80

Voor een hele zomer koelte in huis betaalt u bij gemiddeld verbruik dus ongeveer 76 euro aan energiekosten.

Let op: deze berekening blijft een grove en globale inschatting. Wanneer u meerdere airco’s hebt in verschillende ruimtes (een multi split airco met meerdere binnenunits), bent u uiteraard duurder uit dan met één airco in een specifieke ruimte (single split airco).

Interessante optie: verwarming met airco

Iets wat veel mensen niet weten, is dat sommige airco’s ook ingezet kunnen worden als verwarming. Dit kan interessant zijn om op de (reguliere) verwarmingskosten te besparen.

Gebruikt u de airco als verwarming, dan kan de cv-installatie dus uit. Daarnaast wordt een afzonderlijke ruimte sneller warm met een airco verwarming.

De kosten voor verwarmen met airco zijn net als bij het koelen afhankelijk van:

  • Het verbruikte vermogen
  • Aantal uren dat hij aanstaat
  • Hoeveelheid koelunits (multi split airco of single split airco)

3 tips om energie te besparen met een airco

Na het lezen van dit artikel weet u wat een airco ongeveer aan stroom kost. Wilt u energie besparen? Een aantal tips:

  • Heeft u zonnepanelen? Dan wekt u wellicht meer energie op dan u nodig heeft. Deze overcapaciteit kunt u gebruiken voor uw airco. Win-win!
  • De verkoeling van een airco is lekker, maar in de meeste situaties hoeft hij niet op de koudste stand. Door de airco op een ‘warmere’ stand te zetten beperkt u onnodig energieverbruik.
  • Zet de airco alleen aan als u de airco echt nodig heeft.

Airco kopen? Informeer naar de mogelijkheden

Overweegt u om een airco aan te schaffen en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? De airco specialisten van 040 Airco staan voor u klaar!

Stuur een mail naar info@040airco.nl, vraag vrijblijvend een offerte aan of bel direct naar 040-2051882. Wij helpen u graag met het vinden van een passende airco-oplossing.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

9,2

Onze klanten beoordeelden 040 Airco met een gemiddelde score van: 9,2. Wilt u weten hoe 040 Airco door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040 Airco vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×