Welke airco heb ik nodig?

Lees verder

Bij het kopen van een airco vraagt u zich waarschijnlijk af welke airco het beste is en welke airco u nodig heeft. Dit hangt af van uw wensen, het type ruimte en de mogelijkheden in uw woning. Hierdoor kan het uitkiezen van de juiste airco een flinke uitdaging zijn.

In deze blog leest u alles wat u moet weten om een goed overwogen keuze te maken. Wat voor type airco’s zijn er, hoe berekent u het koelvermogen en welke airco is het meest geschikt voor welke ruimte? Alles komt aan bod!

Welke soorten airco’s zijn er?

In grote lijnen onderscheiden we vier verschillende airco types. Een daarvan is de mobiele airco: dit type airco is prima om plaatselijke verkoeling te creëren, maar is minder geschikt om een ruimte op een constante temperatuur te houden.

Om een constante en comfortabele temperatuur te realiseren heeft u een vaste airco nodig: een single split airco, multi split airco of een monoblock airco.

Laten we eens kijken wat de voor en nadelen per type airco zijn en wanneer welke airco het meest geschikt is.

  • Monoblock airco
    Een monoblock airco is een airco zonder buitenunit. Alle onderdelen zitten verwerkt in één binnenunit en de airco zuivert zelf de lucht middels een ventilator. Dit is vooral een voordeel als u geen buitenunit kan of wil plaatsen.

Het nadeel van een monoblock airco is dat deze minder koelvermogen heeft dan een single split of multi split airco. Dit maakt een monoblock airco het meest geschikt voor het verkoelen van kleine ruimtes, zoals een werkkamer of zolder die u af en toe gebruikt.

  • Single split airco

Een single split airco bestaat uit één binnenunit en één buitenunit en is geschikt om een enkele ruimte te verkoelen. De binnenunit zorgt voor een goede luchtcirculatie en de buitenunit zorgt voor de aanvoer van frisse lucht.

Het voordeel van een single split airco is dat hij meer koelvermogen heeft dan een monoblock airco en vrijwel geen geluid maakt. Dit maakt een single split airco ideaal voor ruimtes waarin het stil moet zijn, zoals op de slaapkamer.

  • Multi split airco

Wilt u meerdere ruimtes in uw huis verkoelen? Dan is een multi split airco de beste optie. Dit type airco werkt hetzelfde als een single split airco.

Het grote verschil is dat een multi split airco één buitenunit en meerdere binnenunits heeft. Het voordeel hiervan is dat u hiermee meerdere ruimtes in het huis kunt verkoelen. Een multi split airco is echter wel iets duurder dan een single split airco.

Welke split airco heb ik nodig?

Vraagt u zich af welke split airco u nodig heeft? Stel uzelf dan de vraag of u één of meerdere ruimtes wilt verkoelen. Wilt u slechts één ruimte verkoelen, dan is een single split airco voldoende. Wilt u meerdere ruimtes verkoelen of een hele grote ruimte, ga dan voor een multi split airco.

Hoeveel capaciteit airco heb ik nodig?

Een ander belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een airco is het koelvermogen. Voor een ruimte van 150m² heb je namelijk een airco met meer capaciteit nodig dan voor een kleine ruimte. Om de gewenste capaciteit te bepalen, berekent u hoeveel kW nodig is om een ruimte van X m³ te verkoelen.

Het koelvermogen wordt meestal uitgedrukt in kW, maar soms ook in BTU (British Thermal Unit). Hierbij geldt dat 1 Watt gelijk is aan 3412,1 BTU. Wilt u het koelvermogen in kW omrekenen naar BTU? Vermenigvuldig het vermogen in kW dan met 3412,1.

Met het onderstaande stappenplan berekent u eenvoudig de benodigde capaciteit.

Stappenplan capaciteit/koelvermogen berekenen

  1. Ruimte meten
    Bereken de inhoud van de te verkoelen ruimte in m³ (lengte x breedte x hoogte).
  2. Bepaal de warmtefactor
    De warmtefactor hangt af van het type ruimte en hoe goed deze geïsoleerd is. Over het algemeen geldt het volgende:

    • Warmtefactor 30 W/m³
      Toepassen voor een goed geïsoleerde ruimte met dubbel glas.
    • Warmtefactor 40 W/m³
      Toepassen voor een matig geïsoleerde ruimte met veel dubbelglas ramen en/of onder een schuin of plat dak.
    • Warmtefactor 50 W/m³
      Toepassen voor een ruimte zonder isolatie met veel enkelglas ramen en een plat dak.
  3. Bereken het koelvermogen

Vermenigvuldig de uitkomst van stap 1 met de uitkomst van stap 2. Voorbeeld 50m³ x 50W = 2500 Watt. Rekent u dit vervolgens om naar kW, dan is het koelvermogen 2,5 kW (2500 : 1000 = 2,5).

Tip: Lees onze blog ‘wat kost een airco aan stroom’ voor meer informatie over het stroomverbruik van uw airco

Richtlijn koelvermogen airco

Raadpleeg de onderstaande tabel voor een richtlijn per warmtefactor en vierkante meters per ruimte:

Warmtefactor 30W/m3 (goed geïsoleerd) Warmtefactor 40W/m3 (matig geïsoleerd) Warmtefactor 50W/m3 (niet geïsoleerd) Benodigd koelvermogen
Minder dan 65m³ Minder dan 50m³ Minder dan 40m³ 2,0 kW
Minder dan 100m³ Minder dan 75m³ Minder dan 60m³ 3,0 kW
Minder dan 130m³ Minder dan 100m³ Minder dan 80m³ 4,0 kW
Minder dan 165m³ Minder dan 125m³ Minder dan 100m³ 4,5 kW

Airco laten installeren door onze specialisten

Na het lezen van deze blog weet u welke airco’s er zijn, waar u allemaal rekening mee moet houden en hoe u de benodigde koelcapaciteit berekent.

Wilt u advies voor uw persoonlijke situatie? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. U kunt bellen naar 040-2051882 of een mail sturen naar info@040airco.nl. Onze airco specialisten vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn voor het installeren van een airco.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

9,2

Onze klanten beoordeelden 040 Airco met een gemiddelde score van: 9,2. Wilt u weten hoe 040 Airco door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040 Airco vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×